ape itu KUNDANG?

Kundang juga dikenali sebagai Kemior merupakan sejenis tumbuhan yang pokoknya mempunyai getah yang boleh menyebabkan keradangan sekiranya terkena pada kulit. Buahnya pula seperti buah mempelam kecil. Rasanya masih hingga masam, sebagai pemecah selera. Biasanya dimakan bersama dengan kulitnya, isinya mempunyai serat yang tinggi sebagaimana buah mangga.





Nama saintifik : Bouea oppositifolia (Roxb) Meisner
/blockquote>
Sumber :- Wikipedia

Wah tak tau plak yang buah kundang ni boleh makan dengan kulit sekali.. Biasa memang asingkan dengan kulit..
Memang layan makan buah ini dengan garam atau kicap dicampur gula. Pergh lebih-lebih lagi time ujan-ujan .. Sambil minum teh misai kucing.. Lena layan kemasamannya..

Posted on 5:34 AM by kundangcrew and filed under | 0 Comments »

0 komen:

Post a Comment